PRESENTACIÓ

El Front antitèrmica de Cubelles i Cunit neix amb la voluntat d’impulsar la lluita per eradicar l'activitat de la Central Tèrmica situada entre aquests municipis. Ens oposem a qualsevol projecte de renovació d'aquesta central per una altra de cicle combinat i defensem la construcció d'una Central Solar al terreny que ocupa actualment la Tèrmica.

dimarts, 23 de setembre del 2008

La Generalitat bloqueja el desplegament de la l’energia solar a Catalunya

Tanquem les Nuclears – Coordinadora per una Nova Cultura de l’Energia (TLN – NCE) considera que el projecte de "Projecte de decret regulador del procediment administratiu aplicable per a la implantació de parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques a Catalunya" suposa una revisió a la baixa del Mapa eòlic i un vet al desenvolupament de l’energia solar fotovoltaica.

En el cas de l’energia solar fotovoltaica instal·lada a terra, el decret bloqueja totalment el seu desenvolupament, començant per una limitació arbitrària dels llocs a on es poden situar-se (article 20), limitant l’emplaçament a les zones contigües a les industrials, o a zones subjectes a situació de degradació, situació que es qualifica també arbitràriament (article 20.2, apartat b, sots apartat segon). La limitació també s’estén a les característiques i dimensions als pocs llocs permesos (article 21), aplicant-hi un concepte confús anomenat “integració paisatgística” (article 24).

Una primera avaluació d’urgència indica que amb aquestes restriccions tan sols un 0,31% de la superfície de Catalunya seria susceptible d’aplicar tecnologia solar fotovoltaica instal·lada al terra, i això només en el cas que es superessin les limitacions que plantegen l’article 20 i el 24.

En contrast amb el volum de radiació solar que Catalunya rep diàriament (una mitjana de 14’5 Megajoules diaris per metre quadrat), i amb la urgència de l’aprofitament dels recursos renovables que es mencionen en tots els documents d’àmbit estatal i europeu, la Generalitat decideix condemnar l’energia solar a la marginació més absoluta.

Amb aquest Decret, l’aprofitament dels recursos d’energia solar i eòlica a Catalunya queden limitats al subministrament complementari d’alguns serveis energètics als habitatges.

La política que marca aquest Decret contrasta amb la gran quantitat d’incentius que la Generalitat aplica a les inversions en altres camps de la indústria, i amb les facilitats que es donen per instal·lar centrals tèrmiques de cicle combinat, generadores de carboni fòssil. Amb aquest Decret fins i tots els objectius mínims del Pla de l’Energia de Catalunya 2006 – 2015, esdevenen inassolibles.

Demanem la retirada immediata d’un decret redactat al marge de les veritables claus de la problemàtica ambiental, i de la transició energètica que estem patint. Un Decret que instal· la Catalunya en el camí del deteriorament ambiental i la dependència energètica. Un camí que els catalans no ens mereixem. En energies renovables, Catalunya no ha de ser diferent.

TANQUEM LES NUCLEARS – COORDINADORA PER UNA NOVA CULTURA DE L’ENERGIA

Agenda