PRESENTACIÓ

El Front antitèrmica de Cubelles i Cunit neix amb la voluntat d’impulsar la lluita per eradicar l'activitat de la Central Tèrmica situada entre aquests municipis. Ens oposem a qualsevol projecte de renovació d'aquesta central per una altra de cicle combinat i defensem la construcció d'una Central Solar al terreny que ocupa actualment la Tèrmica.

dimarts, 23 de setembre del 2008

La Generalitat bloqueja el desplegament de la l’energia solar a Catalunya

Tanquem les Nuclears – Coordinadora per una Nova Cultura de l’Energia (TLN – NCE) considera que el projecte de "Projecte de decret regulador del procediment administratiu aplicable per a la implantació de parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques a Catalunya" suposa una revisió a la baixa del Mapa eòlic i un vet al desenvolupament de l’energia solar fotovoltaica.

En el cas de l’energia solar fotovoltaica instal·lada a terra, el decret bloqueja totalment el seu desenvolupament, començant per una limitació arbitrària dels llocs a on es poden situar-se (article 20), limitant l’emplaçament a les zones contigües a les industrials, o a zones subjectes a situació de degradació, situació que es qualifica també arbitràriament (article 20.2, apartat b, sots apartat segon). La limitació també s’estén a les característiques i dimensions als pocs llocs permesos (article 21), aplicant-hi un concepte confús anomenat “integració paisatgística” (article 24).

Una primera avaluació d’urgència indica que amb aquestes restriccions tan sols un 0,31% de la superfície de Catalunya seria susceptible d’aplicar tecnologia solar fotovoltaica instal·lada al terra, i això només en el cas que es superessin les limitacions que plantegen l’article 20 i el 24.

En contrast amb el volum de radiació solar que Catalunya rep diàriament (una mitjana de 14’5 Megajoules diaris per metre quadrat), i amb la urgència de l’aprofitament dels recursos renovables que es mencionen en tots els documents d’àmbit estatal i europeu, la Generalitat decideix condemnar l’energia solar a la marginació més absoluta.

Amb aquest Decret, l’aprofitament dels recursos d’energia solar i eòlica a Catalunya queden limitats al subministrament complementari d’alguns serveis energètics als habitatges.

La política que marca aquest Decret contrasta amb la gran quantitat d’incentius que la Generalitat aplica a les inversions en altres camps de la indústria, i amb les facilitats que es donen per instal·lar centrals tèrmiques de cicle combinat, generadores de carboni fòssil. Amb aquest Decret fins i tots els objectius mínims del Pla de l’Energia de Catalunya 2006 – 2015, esdevenen inassolibles.

Demanem la retirada immediata d’un decret redactat al marge de les veritables claus de la problemàtica ambiental, i de la transició energètica que estem patint. Un Decret que instal· la Catalunya en el camí del deteriorament ambiental i la dependència energètica. Un camí que els catalans no ens mereixem. En energies renovables, Catalunya no ha de ser diferent.

TANQUEM LES NUCLEARS – COORDINADORA PER UNA NOVA CULTURA DE L’ENERGIA

dissabte, 6 de setembre del 2008

Per què s'ha de tancar la Tèrmica del Foix

La implantació de la Tèrmica del Foix data de l'any 1972, quan el regim franquista la va imposar per la força davant l'oposició del poble.

Actualment s'ha exhaurit el període de vida útil i terme de concessió de l'activitat, però el seu tancament definitiu s'ha prorrogant injustificadament. De fet, Endesa Generación preten la renovació o construcció d'una nova central de cicle combinat, de moment de la mateixa potencia 500mw per tenir llum verda per ara i poder augmentar la potencia mes endevant.

L'entorn on es va construir la central fa 36 anys, s'ha transformant molt els darrers anys. Ara en aquesta zona hi ha cases, comerços, col·legis, zones esportives i de lleure… Actualment la Central Tèrmica és anacrònica i incompatible amb el seu entorn, incorrent la legislació internacional referent a emissions contaminants i soroll.

Tan mateix, substituir aquesta central per una altra de cicle combinat amb la finalitat de duplicar o triplicar la seva potencia atemptaria greument contra un medi natural i social que no pot suportar més aquest tipus d'activitat industrial i estaria al marge dels criteris per a la lluita contra el canvi climàtic.

El FACC vol promoure l'adhesió del major nombre possible d'organitzacions i de les persones afectades i sensibilitzades amb aquest conflicte, al mateix temps que forma part activa de la Unió de Plataformes de Catalunya, per a la defensa d'un territori lliure de contaminació i d'especulació.
http://www.uniodeplataformes.org/

Invasión gota a gota

http://www.sed-film.com.ar/fondo.html

Agenda