PRESENTACIÓ

El Front antitèrmica de Cubelles i Cunit neix amb la voluntat d’impulsar la lluita per eradicar l'activitat de la Central Tèrmica situada entre aquests municipis. Ens oposem a qualsevol projecte de renovació d'aquesta central per una altra de cicle combinat i defensem la construcció d'una Central Solar al terreny que ocupa actualment la Tèrmica.

dijous, 27 de novembre del 2008

Fatal alternativa per a una Tèrmica obsoleta

Declaració del Front Antitèrmica de Cubelles i Cunit, davant les converses per intentar un trasllat.

L'Ajuntament de Cubelles es va reunir amb Fecsa Endesa, propietària de la Central Tèrmica del Foix, per a tractar el tema d'un trasllat de la planta, a fi de buscar una sortida per a una Central desfasada.

Una primera estimació dona la xifra de 80 milions d'euros que costaria construir aquesta nova Central.

Es tractaria d'aprofitar la titularitat d'una parcel·la on l'empresa té situats uns dipòsits de combustible per estendre la seva activitat a una zona més pròxima al nucli del municipi històric de Cubelles.

Aquesta proposta arriba en un moment on la pressió per a la lluita contra el canvi climàtic ha augmentat considerablement, des de la celebració de la XIII Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic, en la qual els científics internacionals es van pronunciar amb to alarmant, fent una crida general per a un canvi radical de tendència si volem evitar catàstrofes climàtiques a gran escala.

També es posa de manifest el temor de la Tèrmica del Foix a ser forçada a la seva clausura per vies judicials a partir del precedent que es va crear amb la sentència nº 304/2008 de data de 12 de juny de 2008 del Tribunal Superior de Justícia de Navarra.

"Ninguna duda cabe de que la actividad de una Central Térmica de ciclo combinado de una gran potencia como lo son los 400 MW es una actividad molesta, insalubre, nociva y peligrosa y no puede considerarse al caso presente la excepción que a la regla general de las distancias contiene el artículo 15 del Reglamento 2414/1961…”

Amb aquest text es posicionava clarament el Tribunal Superior de Justícia de Navarresa en contra de la central de Castejon, donada la seva proximitat amb els habitatges locals.

En el cas de Cubelles no es tracta d'una central de 400 MW, sinó d'una central de 500 MW actualment, que pretenen ampliar-se a 800 MW i en qual la proximitat amb els habitatges, institut d'ensenyament i zones esportives és encara més evident que en Castejón.

Tot sembla indicar doncs que es tracta de buscar una sortida desesperada per a replantejar la Central, de manera que pugui perpetuar-s’hi i fins i tot ampliar la seva potència si les circumstàncies ho permeten.

Entorn d'aquest projecte hi ha molts buits i manca d'informació, com ja es habitual en tot el que fa a la Tèrmica. D'entrada, es desconeix si els terrenys amb que te Fecsa Endesa en un entorn de bosc muntanyenc són suficients per a albergar dues plantes de cicle combinat, ja que una instal·lació d'aquesta magnitud podria excedir els límits territorials de titularitat de l'empresa.

Grups ecologistes especialitzats coincideixen en la seva apreciació: No hi ha dubte que aquest projecte suposaria per a Cubelles una agressió sense precedents a nivell mediambiental i que generaria una pol·lució molt més gran de la que ja se suporta actualment. L'única solució factible passa per la substitució de la Central Tèrmica per una de Solar en els terrenys que ocupa actualment, descartant altres opcions que són pitjor que els mals actuals.

Si es portés a terme aquesta nova Central de Cicle Combinat produiria una afectació directa sobre el territori per causa de les excavacions de conductes, construccions i noves carreteres en un entorn natural que quedaria molt afectat. Però el pitjor arribaria una vegada que la central estigués ja en marxa, cap municipi veí quedaria lliure de rebre les emissions de CO2, NOx i partícules que generaria aquesta nova central, apta per a funcionar a ple rendiment.

Pot trobar-se informació sobre aquestes partícules en el documento “Profile of the Fossil Fuel Electric Power Generation Industry” de l'agència mediambiental EPA dels EUA Concretament en les taules 23 i en la 26 s'enumeren les substàncies químiques perilloses que generen les Centrals Tèrmiques Per Combustió de Gas Natural.

Tampoc queda clar encara com fer arribar l'aigua del mar fins a la nova Central per a la seva refrigeració i a qui encomanarien aquest rebut.

Per tant, permetre aquesta ampliació industrial de Fecsa Endesa, substituint a una instal·lació obsoleta per una nova de major potència, ara en la muntanya, ens situaria davant un futur incert on la titularitat d'uns terrenys seria dret suficient, per sobre de la salut de les persones, per implantar qualsevol instal·lació, amb la condició de que aquesta fos rendible per als seus promotors.

Per tant, la resposta que els ciutadans hem d'exigir al nostre Ajuntament és ben senzilla:
Desmantellin ja la Tèrmica!

NO A LA NOVA CENTRAL DE CICLE COMBINAT
NO MÉS AGRESIÓ AMBIENTAL

http://www.frontantitermica.net/
frontantitermica@gmail.com

dijous, 23 d’octubre del 2008

El espejismo nuclear.

Por qué la energía nuclear no es la solución, sino parte del problema

Marcel Coderch i Núria Almiron - Los libros del lince, Barcelona 2008

Manuel Rivas, en va resumir l'esperit del llibre inmillorablement no fa gaire a la contraportada de El País:

"Las crisis son buenas para pensar, sí, pero también para vender espejismos. Dinero tóxico. Política tóxica. Periodismo tóxico. Es lo que está sucediendo con la operación para resucitar la energía nuclear. El viejo lobby, aprovechando la crisis, y con propagandistas reciclados, vuelve a las suyas para reactivar el negocio, pero esta vez con el engaño de ofrecer el infinito. Presentarse como la energía limpia que puede frenar el cambio climático. En El espejismo nuclear, un ensayo científico que atrapa como un thriller, Marcel Coderch y Núria Almirón desmontan el nuevo disfraz del "milagro salvador". En realidad, la energía nuclear, además de su trágico historial ecológico, ha sido uno de los mayores desastres económicos para la humanidad, con problemas "infinitos", como la basura radiactiva. Ahora se habla de construir 400 nuevas centrales y las grandes potencias recorren el mundo vendiendo el espejismo y, de paso, reventando el Tratado de No Proliferación. Es la locura final. La opción cianuro. Hay que perfilar el antiguo eslogan de ¿Nucleares? No, gracias. ¿Nucleares? No, estúpidos."

http://www.terra.org:80/articulos/art02160.html

divendres, 10 d’octubre del 2008

Acte de protesta al Fòrum Mundial de la Natura


El dia 5 d'octubre a Barcelona, Ecologistes en Acció participaven com a congressistes al Fòrum Mundial de la Natura. A fora del recinte, la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola, repartia fulls i mostrava una pancarta de denúncia, reclamant aturar la pressió urbanística.


Aquesta acció va tenir el suport de membres de la Unió de Plataformes (UP), que veníem de punts diversos del país, continuant amb la tendència creixent de reforçar lluites particulars amb forces solidàries conjuntes que van formant xarxes.

dimarts, 23 de setembre del 2008

La Generalitat bloqueja el desplegament de la l’energia solar a Catalunya

Tanquem les Nuclears – Coordinadora per una Nova Cultura de l’Energia (TLN – NCE) considera que el projecte de "Projecte de decret regulador del procediment administratiu aplicable per a la implantació de parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques a Catalunya" suposa una revisió a la baixa del Mapa eòlic i un vet al desenvolupament de l’energia solar fotovoltaica.

En el cas de l’energia solar fotovoltaica instal·lada a terra, el decret bloqueja totalment el seu desenvolupament, començant per una limitació arbitrària dels llocs a on es poden situar-se (article 20), limitant l’emplaçament a les zones contigües a les industrials, o a zones subjectes a situació de degradació, situació que es qualifica també arbitràriament (article 20.2, apartat b, sots apartat segon). La limitació també s’estén a les característiques i dimensions als pocs llocs permesos (article 21), aplicant-hi un concepte confús anomenat “integració paisatgística” (article 24).

Una primera avaluació d’urgència indica que amb aquestes restriccions tan sols un 0,31% de la superfície de Catalunya seria susceptible d’aplicar tecnologia solar fotovoltaica instal·lada al terra, i això només en el cas que es superessin les limitacions que plantegen l’article 20 i el 24.

En contrast amb el volum de radiació solar que Catalunya rep diàriament (una mitjana de 14’5 Megajoules diaris per metre quadrat), i amb la urgència de l’aprofitament dels recursos renovables que es mencionen en tots els documents d’àmbit estatal i europeu, la Generalitat decideix condemnar l’energia solar a la marginació més absoluta.

Amb aquest Decret, l’aprofitament dels recursos d’energia solar i eòlica a Catalunya queden limitats al subministrament complementari d’alguns serveis energètics als habitatges.

La política que marca aquest Decret contrasta amb la gran quantitat d’incentius que la Generalitat aplica a les inversions en altres camps de la indústria, i amb les facilitats que es donen per instal·lar centrals tèrmiques de cicle combinat, generadores de carboni fòssil. Amb aquest Decret fins i tots els objectius mínims del Pla de l’Energia de Catalunya 2006 – 2015, esdevenen inassolibles.

Demanem la retirada immediata d’un decret redactat al marge de les veritables claus de la problemàtica ambiental, i de la transició energètica que estem patint. Un Decret que instal· la Catalunya en el camí del deteriorament ambiental i la dependència energètica. Un camí que els catalans no ens mereixem. En energies renovables, Catalunya no ha de ser diferent.

TANQUEM LES NUCLEARS – COORDINADORA PER UNA NOVA CULTURA DE L’ENERGIA

dissabte, 6 de setembre del 2008

Per què s'ha de tancar la Tèrmica del Foix

La implantació de la Tèrmica del Foix data de l'any 1972, quan el regim franquista la va imposar per la força davant l'oposició del poble.

Actualment s'ha exhaurit el període de vida útil i terme de concessió de l'activitat, però el seu tancament definitiu s'ha prorrogant injustificadament. De fet, Endesa Generación preten la renovació o construcció d'una nova central de cicle combinat, de moment de la mateixa potencia 500mw per tenir llum verda per ara i poder augmentar la potencia mes endevant.

L'entorn on es va construir la central fa 36 anys, s'ha transformant molt els darrers anys. Ara en aquesta zona hi ha cases, comerços, col·legis, zones esportives i de lleure… Actualment la Central Tèrmica és anacrònica i incompatible amb el seu entorn, incorrent la legislació internacional referent a emissions contaminants i soroll.

Tan mateix, substituir aquesta central per una altra de cicle combinat amb la finalitat de duplicar o triplicar la seva potencia atemptaria greument contra un medi natural i social que no pot suportar més aquest tipus d'activitat industrial i estaria al marge dels criteris per a la lluita contra el canvi climàtic.

El FACC vol promoure l'adhesió del major nombre possible d'organitzacions i de les persones afectades i sensibilitzades amb aquest conflicte, al mateix temps que forma part activa de la Unió de Plataformes de Catalunya, per a la defensa d'un territori lliure de contaminació i d'especulació.
http://www.uniodeplataformes.org/

Invasión gota a gota

http://www.sed-film.com.ar/fondo.html

divendres, 15 d’agost del 2008

dimecres, 23 de juliol del 2008

SENTENCIA DEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE NAVARRA DECLARA NULO EL ACUERDO DEL GOBIERNO DE NAVARRA SOBRE UNA CENTRAL TÉRMICA EN CASTEJON

La sentencia nº 304/2008 de fecha de 12 de junio de 2008, de la Sala de lo Contencioso Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de Navarra que hemos recibido hace unos días, ha fallado que:

"Estimamos el recurso contencioso-administrativo (….) contra el Acuerdo del Gobierno de Navarra de 7-11-2005 (BON 25-11-2005) por el que se aprueba el Proyecto Sectorial de Incidencia Supramunicipal (PSIS) Grupo II de la Central Térmica de Ciclo Combinado de Castejón, y en su consecuencia anulamos la mencionada resolución por no ser conforme a Derecho."

El fallo de esta sentencia se fundamenta principalmente en la argumentación dada en la sentencia nº 703/2007 de 4 de diciembre de 2007 de la Sala de lo Contencioso Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de Navarra donde al igual que ocurre con esta última sentencia también estimaba el recurso interpuesto por miembros de la Plataforma Ribera + Centrales No, declarando en su fallo que:

"Estimando la demanda debemos declarar nulo por ser contrario al Ordenamiento Jurídico el acuerdo recurrido del Gobierno de Navarra de 13-3-2006 por el que se confirma la Orden Foral 512/2005 de 12 de septiembre que concede autorización ambiental integrada para la actividad de producción de energía eléctrica en una Central Térmica de ciclo combinado en el término municipal de Castejón (Navarra)."

Dicho fallo lo basó el Tribunal en:
"Ninguna duda cabe de que la actividad de una Central Térmica de ciclo combinado de una gran potencia como lo son los 400 MW es una actividad molesta, insalubre, nociva y peligrosa y no puede considerarse al caso presente la excepción que a la regla general de las distancias contiene el artículo 15 del Reglamento 2414/1961 ya que, como tal excepción, debe fundarse en razones justificadas, concretas y bastantes para hacer asumible el sacrificio del interés público que la regla asume.

En el presente caso ninguna razón se ha dado para justificar tal sacrificio. La Administración se limita a negar la aplicabilidad de dicha norma en Navarra y que la misma no es básica y de necesario cumplimiento en el sentido de que tal norma cumpla una función o fin unificatorio en todo el territorio nacional, sino simplemente una ordenación de mínimos que en todo caso se ha de respetar, pero que puede ser mejorada por la respectiva Comunidad Autónoma.

La Sala entiende a la vista de la doctrina sentada por el Tribunal Supremo que si es norma básica y al mismo tiempo asume lo dicho por la Administración en el sentido de que es una ordenación de mínimos y que puede ser mejorado y ampliado por la Comunidad Autónoma, pero en el presente caso lo cierto es que la Administración demandada no sólo no ha mejorado el mínimo establecido por la norma, sino que lo ha incumplido manifiestamente al autorizar dicha Central Térmica de ciclo combinado e 400 MW de potencia a 500 m. del núcleo más próximo."

Esta nueva demanda ganada por la Plataforma de La Ribera + Centrales No, constituye otro salto cualitativo más en la complicada y larga batalla jurídica que venimos librando desde hace años para conseguir la paralización de las centrales térmicas de Castejón y que se añade al conseguido con la anterior sentencia favorable que, como ya es sabido, declaró anulada la Autorización Ambiental Integrada concedida por el Gobierno Foral de Navarra para la actividad de producción de energía eléctrica a una Central Térmica de 800 MW de Elerebro-Hidrocantábrico.

En ambos casos, el TSJN siguiendo la doctrina jurisprudencial en la materia, ha dejado claro que no se ha respetado la distancia mínima de 2.000 metros establecida por el Decreto 2.414/1961, norma básica aplicable en este caso y que es uno de los argumentos básicos de los recursos que presentamos desde la Plataforma de La Ribera + Centrales No.

Esta nueva sentencia, junto a las trascendentales consecuencias que lleva aparejada y que difícilmente van a poder ser ocultadas por más tiempo por quienes negligentemente han permitido la implantación de las centrales, reconoce otro incumplimiento grave de la Administración Foral: no haber solicitado a la empresa las correspondientes garantías para el cumplimiento de las obligaciones derivadas del Proyecto que no estaban ejecutadas.

PLATAFORMA DE LA RIBERA + CENTRALES NO
Jesús María Tomás Jiménez

LAS SENTENCIAS PUEDEN SER VISTAS EN www.nodo50.org/nomastermicas

dimarts, 17 de juny del 2008

PARTICIPACIO DEL FACC A LA TROBADA D'UNIO DE PLATAFORMES


Montserrat, 14 de juny de 2008:
Prop de quaranta entitats de tot el territori català s’han reunit al Mont-Serrat per
posar en comú les coincidències de les seves reivindicacions. Els objectius
principals de la coordinadora són, d’una banda, l’acció conjunta com a eina de la
societat civil per contrapesar de manera efectiva les actuacions privades i
públiques destructives sobre el medi natural i, de l’altra, combatre el fre
institucional a una autèntica participació ciutadana en les decisions sobre el
territori.

Una plataforma jove
La Unió de Plataformes va ser constituïda el 16 de febrer a Martorell, motivada per
l’agreujament de les polítiques de les administracions públiques que faciliten la
sobreexplotació dels recursos naturals i l’acumulació d’un seguit d’agressions
irreversibles al medi ambient i al paisatge.

Lectura del Manifest de la UP
Durant el matí representants de les plataformes integrants de la UP —que inclou,
entre les altres de la relació a "No Fem el CIM", "L’AVE pel litoral", "Salvem
Montserrat" o "Collserola Parc Natural"— han acabat de consensuar el Manifest
que s’ha llegit públicament. La lectura ha anat a càrrec dels actors de teatre Lluís
Soler i Pep Cortés i la cantant Bet Rodergas. El músic Xavier Batllés ha composat
un "himne" de la UP per a l’ocasió.

Taula rodona per a la diversitat
Durant la tarda s’ha organitzat una taula rodona amb representants d’altres
plataformes amb les que la UP, per les seves afinitats, vol establir vincles de
col·laboració. Hi han assistit, entre altres, la "Plataforma per a la Defensa de l’Ebre"
i "Marxa pel Decreixement" com també una representant d’"Arquitectes sense
fronteres" que ha explicat quines són les funcions d’aquest col·lectiu a la ciutat de
Barcelona i l’àrea metropolitana.

En aquesta taula rodona s’han plantejat estratègies comunes, intercanvi
d’experiències i s’han establert àmbits de treball.

Unió de Plataformes
Portaveus fins 30 juny 2008
Jaume Torras tel. 680 970 539
Manuel Rivero tel. 647 501 663

http://www.uniodeplataformes.org/
correu-e: uniodeplataformes@gmail.com

Agenda