PRESENTACIÓ

El Front antitèrmica de Cubelles i Cunit neix amb la voluntat d’impulsar la lluita per eradicar l'activitat de la Central Tèrmica situada entre aquests municipis. Ens oposem a qualsevol projecte de renovació d'aquesta central per una altra de cicle combinat i defensem la construcció d'una Central Solar al terreny que ocupa actualment la Tèrmica.

dijous, 27 de novembre del 2008

Fatal alternativa per a una Tèrmica obsoleta

Declaració del Front Antitèrmica de Cubelles i Cunit, davant les converses per intentar un trasllat.

L'Ajuntament de Cubelles es va reunir amb Fecsa Endesa, propietària de la Central Tèrmica del Foix, per a tractar el tema d'un trasllat de la planta, a fi de buscar una sortida per a una Central desfasada.

Una primera estimació dona la xifra de 80 milions d'euros que costaria construir aquesta nova Central.

Es tractaria d'aprofitar la titularitat d'una parcel·la on l'empresa té situats uns dipòsits de combustible per estendre la seva activitat a una zona més pròxima al nucli del municipi històric de Cubelles.

Aquesta proposta arriba en un moment on la pressió per a la lluita contra el canvi climàtic ha augmentat considerablement, des de la celebració de la XIII Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic, en la qual els científics internacionals es van pronunciar amb to alarmant, fent una crida general per a un canvi radical de tendència si volem evitar catàstrofes climàtiques a gran escala.

També es posa de manifest el temor de la Tèrmica del Foix a ser forçada a la seva clausura per vies judicials a partir del precedent que es va crear amb la sentència nº 304/2008 de data de 12 de juny de 2008 del Tribunal Superior de Justícia de Navarra.

"Ninguna duda cabe de que la actividad de una Central Térmica de ciclo combinado de una gran potencia como lo son los 400 MW es una actividad molesta, insalubre, nociva y peligrosa y no puede considerarse al caso presente la excepción que a la regla general de las distancias contiene el artículo 15 del Reglamento 2414/1961…”

Amb aquest text es posicionava clarament el Tribunal Superior de Justícia de Navarresa en contra de la central de Castejon, donada la seva proximitat amb els habitatges locals.

En el cas de Cubelles no es tracta d'una central de 400 MW, sinó d'una central de 500 MW actualment, que pretenen ampliar-se a 800 MW i en qual la proximitat amb els habitatges, institut d'ensenyament i zones esportives és encara més evident que en Castejón.

Tot sembla indicar doncs que es tracta de buscar una sortida desesperada per a replantejar la Central, de manera que pugui perpetuar-s’hi i fins i tot ampliar la seva potència si les circumstàncies ho permeten.

Entorn d'aquest projecte hi ha molts buits i manca d'informació, com ja es habitual en tot el que fa a la Tèrmica. D'entrada, es desconeix si els terrenys amb que te Fecsa Endesa en un entorn de bosc muntanyenc són suficients per a albergar dues plantes de cicle combinat, ja que una instal·lació d'aquesta magnitud podria excedir els límits territorials de titularitat de l'empresa.

Grups ecologistes especialitzats coincideixen en la seva apreciació: No hi ha dubte que aquest projecte suposaria per a Cubelles una agressió sense precedents a nivell mediambiental i que generaria una pol·lució molt més gran de la que ja se suporta actualment. L'única solució factible passa per la substitució de la Central Tèrmica per una de Solar en els terrenys que ocupa actualment, descartant altres opcions que són pitjor que els mals actuals.

Si es portés a terme aquesta nova Central de Cicle Combinat produiria una afectació directa sobre el territori per causa de les excavacions de conductes, construccions i noves carreteres en un entorn natural que quedaria molt afectat. Però el pitjor arribaria una vegada que la central estigués ja en marxa, cap municipi veí quedaria lliure de rebre les emissions de CO2, NOx i partícules que generaria aquesta nova central, apta per a funcionar a ple rendiment.

Pot trobar-se informació sobre aquestes partícules en el documento “Profile of the Fossil Fuel Electric Power Generation Industry” de l'agència mediambiental EPA dels EUA Concretament en les taules 23 i en la 26 s'enumeren les substàncies químiques perilloses que generen les Centrals Tèrmiques Per Combustió de Gas Natural.

Tampoc queda clar encara com fer arribar l'aigua del mar fins a la nova Central per a la seva refrigeració i a qui encomanarien aquest rebut.

Per tant, permetre aquesta ampliació industrial de Fecsa Endesa, substituint a una instal·lació obsoleta per una nova de major potència, ara en la muntanya, ens situaria davant un futur incert on la titularitat d'uns terrenys seria dret suficient, per sobre de la salut de les persones, per implantar qualsevol instal·lació, amb la condició de que aquesta fos rendible per als seus promotors.

Per tant, la resposta que els ciutadans hem d'exigir al nostre Ajuntament és ben senzilla:
Desmantellin ja la Tèrmica!

NO A LA NOVA CENTRAL DE CICLE COMBINAT
NO MÉS AGRESIÓ AMBIENTAL

http://www.frontantitermica.net/
frontantitermica@gmail.com

Agenda